Energielabel vakantiewoning

Ben jij de gelukkige eigenaar van een vakantie- of recreatiewoning? Het is vanaf 1 januari 2024 wettelijk verplicht dat alle vakantie- en recreatiewoningen voorzien zijn van een geldig energielabel. Dit betekent dat eigenaren en beheerders tot die datum de mogelijkheid hebben om een officieel geregistreerd energielabel aan te vragen en te voldoen aan de bijbehorende verplichtingen. Ontdek hier wat je moet weten om aan deze nieuwe regelgeving te voldoen en je vakantiewoning of recreatiewoning in orde te brengen.

Voldoe aan de wettelijke verplichting per 1 januari 2024 en laat een energielabel opstellen van uw vakantiewoning.

Wat is een energielabel van een vakantiewoning?


Een energielabel van een vakantiewoning is een gestandaardiseerde beoordeling van de energieprestaties. Het woninglabel geeft inzicht in de energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid van het vakantiehuis. Het label wordt bepaald aan de hand van factoren zoals oriëntatie, isolatie, verwarmingssysteem en ventilatie. Het energielabel varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig).

Het hebben van een gunstig energielabel, zoals een energielabel A, kan niet alleen leiden tot lagere energiekosten, maar ook de waarde en verkoopbaarheid van een recreatiewoning verhogen. Onze erkende energieadviseurs beoordelen niet alleen het energielabel van je huis, maar wij geven ook maatwerkadvies hoe deze efficiënt verbetert kan worden.

Energielabels vakantiewoningen door Teelker & Van Alfen


Teelker & Van Alfen is gespecialiseerd in het opstellen van energielabels volgens NTA 8800. Met een schat aan praktijkervaring van meer dan 25 jaar, hebben wij ruime kennis over bebouwing in deze regio’s. Deze uitgebreide kennis stelt ons in staat om grondige en betrouwbare energielabels op te stellen, wat is een positieve invloed heeft op de marktwaarde van een recreatiewoning!

Wat zijn de kosten van een energielabel voor een vakantiewoning?


Al onze energielabels worden opgesteld volgens de NTA 8800 door een ervaren en erkend energieprestatie adviseur. De energielabel kosten stemmen we af op het type vakantiewoning. Zo kunnen we de kosten afstemmen op de grootte en uitvoering van een vakantiehuis. Dit bespaart je als kosten. Vraag hieronder een energielabel aan voor je vakantiewoning en ontvang direct een prijsopgave en alle benodigde praktische informatie.

Hoe vraag ik een energielabel van mijn vakantiewoning aan?


 • Via ons contactformulier kun je eenvoudig een energielabel aanvragen. Onze energie experts begeleiden je door het hele proces.

 • Na het verstrekken van de opdracht vragen wij jou om zoveel mogelijk technische documenten van de vakantiewoning te verzamelen. Het verzamelen van gedetailleerde informatie draagt namelijk bij aan het verkrijgen van een beter energielabel.

 • Onze ervaren energie deskundige voert een grondige inspectie van het vakantiehuis uit. Zo wordt onderzocht of én hoe de woning is geïsoleerd, en welke gebouwgebonden installaties aanwezig zijn.

 • Nadat onze energiedeskundige alle benodigde informatie heeft verzameld wordt op kantoor de nauwkeurige energieberekening uitgevoerd volgens de NTA 8800. Dit gebeurt met behulp van geattesteerde software Vabi, waardoor je verzekerd bent van een betrouwbare en gecertificeerde berekening.

 • Zodra de energieberekening is afgerond, wordt deze volgens het ”twee-ogen-principe” gecontroleerd door een collega-adviseur. Bij goedkeuring wordt het energielabel officieel geregistreerd in de landelijke database van de Rijksoverheid.

 • Het energielabel ontvang je digitaal van ons in pdf-formaat.

Energielabel voor je recreatiewoning: Wat je moet weten voor 2024?


Het jaar 2024 markeert een belangrijk keerpunt voor eigenaren van vakantie- en recreatiewoningen, want vanaf 1 januari wordt het verplicht om een geldig energielabel te hebben. Dit betekent dat iedereen die een vakantiewoning bezit of beheert, zich moet voorbereiden op deze veranderingen. Hier is wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je aan de nieuwe voorschriften voldoet.

Wie is verantwoordelijk voor het verkrijgen van een energielabel?


In het geval van vakantie- en recreatiewoningen zijn de eigenaren en beheerders gezamenlijk verantwoordelijk voor het verkrijgen van het energielabel. Dit betekent dat zowel individuele eigenaren als verhuurbedrijven het initiatief moeten nemen om per 1 januari 2024 aan de verplichting te voldoen.

Hoe krijg je een energielabel voor je vakantiewoning of recreatiewoning?


Om een energielabel te verkrijgen, moet je een gecertificeerde energieadviseur inschakelen. Onze adviseurs zijn NTA 8800 gecertificeerd en kunnen het energielabel voor vakantiewoningen of recreatiewoning registreren bij de Rijksoverheid.

Wat gebeurt er als mijn vakantiewoning geen gelding energielabel heeft?


Als je vakantiewoning geen geldig energielabel heeft op 1 januari 2024, riskeer je mogelijke juridische consequenties, waaronder boetes en sancties, afhankelijk van de wetgeving in de regio. Bovendien kan het ontbreken van een geldig energielabel de verkoop- of verhuurmogelijkheden van je vakantiewoning beperken.

Welke onderdelen hebben invloed op het energielabel van een vakantiewoning?


De meeste mensen denken dat alleen de mate en wijze van isolatie invloed heeft op het energielabel van een recreatiewoning. Tuurlijk heeft dit een grote invloed. Maar daarnaast zijn er nog honderden invloedsfactoren die onderdeel uitmaken van een energieprestatieberekening NTA 8800. Ook al is een vakantiewoning goed geïsoleerd, maar beschikt deze nog over een geiser, gaskachels en is de compactheid ongunstig,  dan kan het energielabel nog wel eens tegenvallen.

In hoofdlijnen hebben de hiernaast genoemde aspecten de grootste invloed op het energielabel.

 • Type, ligging en hoogte van de woning

 • Bouwjaar, gebruiksoppervlakte en gebouwmassa

 • Warmteverliesoppervlaktes en uitvoering (unieke) bouwdelen

 • Compactheid woning: warmteverliesoppervlakte / gebruiksoppervlakte

 • Uitvoering ventilatiesysteem en eventuele distributie

 • Uitvoering warmteopwekker, distributie en afgitesysteem

 • Uitvoering tapwatersysteem, distributie en afgitesysteem

 • Uitvoering koelsysteem, distributie en afgitesysteem

 • Aanwezigheid van hernieuwbare energie (pv-panelen, zonnecollectoren)

jamo_van_alfen

Energielabel vakantiewoning aanvragen?


Een energielabel registeren vóór 1 januari 2024?
Neem via 026 – 785 37 58 contact op met onze energie expert ing. Jamo van Alfen of vul het onderstaande contactformulier in.

Teelker & Van Alfen

Ontdek de meerwaarde van onze integrale bouwkundige inspecties en adviezen. Van nauwkeurige analyses tot heldere rapportages, wij zorgen voor een solide basis van kwaliteit en veiligheid. Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Kantoor
Meester B.M. Telderstraat 7
6842 CT Arnhem

(026) 785 37 58

info@teelkervanalfen.nl

KvK: 90289056

Energielabel vakantiewoning aanvragen